Грузинският президент призова гражданите да изберат между Европа и Русия

Саломе Зурабишвили

Грузинският президент Саломе Зурабишвили призова гражданите да направят „екзистенциален избор“ между Русия и Европа, коментирайки закона за „чуждестранните агенти“, съобщи радио „Ехото на Кавказ“.

Коментирайки решението на управляващата партия „Грузинска мечта“ да продължи да прокарва спорния закон за „чуждестранните агенти“ и разпръскването на протестите срещу инициативата, грузинската лидерка заяви, че „проблемът е значително по-сериозен от проектозакона за прозрачността на чуждестранното влияние, основното е това, което ще се случи на изборите“, предаде БТА.

„Проблемът е значително по-сериозен от този проектозакон, който ще се приеме след около месец и половина. Ще му наложа вето, което ще го отложи. Основният въпрос е какво ще се случи на изборите през октомври догодина. Голям брой закони са приети, които показват, че управляващата партия се опитва да сближи Грузия с Русия. Това е нещо, което през последните 30 години мнозинството от населението на Грузия, 80% от него, казва, че не иска“, заяви Зурабишвили.

Коментирайки скорошното изказване на основателя на „Грузинска мечта“ Бидзина Иванишвили, който увери обществото, че управляващата партия ще продължи с приемането на закона въпреки критиките от страната и чужбина, президентът заяви, че така той „обявява грузинските партньори - Западът и Европейския съюз - за врагове и агенти, които се опитват да организират революция в Грузия“. Затова, според нея, гражданите ще трябва да гласуват за Европа или за Русия на следващите избори.

„Този закон е символ, но всъщност има избор - решение, екзистенциален избор, който Грузия трябва да направи по време на вота: Европа или Русия“, заяви Зурабишвили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа